Autor Téma: Něco o bílém pečivu.  (Přečteno 8190 krát)

Kírtanananda dás

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Příspěvků: 147
  • Karma: +5/-0
  • Kde můžu pomůžu a kde nemůžu nepřekážím.
    • Zobrazit profil
Něco o bílém pečivu.
« kdy: Září 16, 2012, 22:56:54 »
Bílý chléb není tak nezdravý, jak doposud tvrdili výživoví poradci.

Bílé pečivo včetně chleba je již přes dvacet let na černé listině většiny výživových poradců. Podle vědců z britské nadace pro výživu ale zcela neoprávněně. Podle nich se tak lidé maximálně ochuzují o celou řadu vitaminů a minerálů.

Vědci odmítli i mnohá varování poradců, že chléb je zodpovědný za celou řadu zdravotních problémů, jako je bolest břicha, nadýmání, únava, bolest hlavy či dokonce neustále se zvyšující alergie na pšenici.

"Tak jako přes masivní pokles spotřeby chleba v Británii, v této zemi i nadále obrovsky narůstá počet obézních, tak ani masivně nepřibývá lidí s alergií na pšenici. Bohužel se jen mnoho lidí nesprávně domnívá, že jsou alergičtí na tuto obilovinu či lepek (bílkovina obsažená v pšenici). Realita je ale jiná," upozorňuje pro The Sun vedoucí vědecké skupiny doktorka Aine O´Connorová a dodává: "Chléb je tak výživovými poradci nespravedlivě démonizován."

Podle doktorky O´Connorové je i chléb důležitým zdrojem výživy. Je bohatý na bílkoviny, kyselinu listovou a železo, což jsou zrovna živiny, jichž má velká část populace nedostatek. Čtyři plátky bílého či celozrnného chleba tak mohou ženě dodat až 1/4denní dávky bílkovin (mužům 1/5), což rozhodně není málo, a pak také důležitý vápník, který se ve slušné míře objevuje i v hladké mouce (ve 100g by mělo být až 20mg vápníku).
Gauranga Nitjánanda Krišna vás opatruj aj s celou rodinou.

Nikdo

  • Host
Re:Něco o bílém pečivu.
« Odpověď #1 kdy: Září 17, 2012, 23:51:11 »
Ještě aby bylo nezdravé, co se peče už pěkných pár tisíc let :D a mimochodem Kírtanananda dás jak Vám funguje ta pec na zahradě, už peče pecny chleba jeden za druhým a zavážíte celý Tachov?

Kírtanananda dás

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Příspěvků: 147
  • Karma: +5/-0
  • Kde můžu pomůžu a kde nemůžu nepřekážím.
    • Zobrazit profil
Re:Něco o bílém pečivu.
« Odpověď #2 kdy: Září 19, 2012, 23:41:01 »
Nestíhá, zatím jenom půl Tachova, ale až přidá, tak zaplní i HZS...termín vidím tak na listopad... :D
Gauranga Nitjánanda Krišna vás opatruj aj s celou rodinou.

Kírtanananda dás

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Příspěvků: 147
  • Karma: +5/-0
  • Kde můžu pomůžu a kde nemůžu nepřekážím.
    • Zobrazit profil
Re:Něco o bílém pečivu.
« Odpověď #3 kdy: Říjen 07, 2012, 14:55:51 »
Hare Krišna Nikdo, tak termín listopad padá, jelikož 8.11. nastupuji na TEP kyčle a poté bude následovat několikaměsíční rehabilitace, takže na pecnech si budete pochutnávat později.  ;)
Gauranga Nitjánanda Krišna vás opatruj aj s celou rodinou.

Nikdo

  • Host
Re:Něco o bílém pečivu.
« Odpověď #4 kdy: Říjen 07, 2012, 21:44:46 »
Kírtanananda dás: Tak to tě hlavně přeji, ať tě ten nový kloub slouží lépe než ten starý a aby aspoň tak dvojnásobně krát dlouho vydržel.

Heduschka Ácha

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 20
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Něco o bílém pečivu.
« Odpověď #5 kdy: Březen 19, 2014, 01:02:13 »
Ještě aby bylo nezdravé, co se peče už pěkných pár tisíc let :D a mimochodem Kírtanananda dás jak Vám funguje ta pec na zahradě, už peče pecny chleba jeden za druhým a zavážíte celý Tachov?

Tak k těm pár tisícům let ... Ovšem, o dnešní podobě chleba si mohli nechat jen zdát. Našla jsem inspirativní video kde je vidět, jak to asi s tím chlebem mohlo vypadat a mám chuť to zkusit. A tady je pár tipů, rad a recept na podpopelný chleba v přírodě.